15 zlatnih pravila modernog bontona

15 zlatnih pravila modernog bontona

Uglađenost je kad se ponašate lepše nego što je neophodno.

Pravila bontona su osnovna pravila poštovanja i učtivosti, a deluju u oba smera – kako se ponašate prema drugima, tako će se i oni ponašati prema vama. To je dobro za sve, ali postoji nekoliko stvari koje treba napomenuti i objasniti svakome ko drži do sebe. Predstavljamo vam 15 zlatnih pravila modernog bontona.

1.Nikada ne idite u posetu nenajavljeni. Ako vas posete bez najave, možete sebi dozvoliti da budete u kućnoj haljini, s viklerima. Jedna britanska dama je pričala kako pri pojavi nenajavljenih gostiju uvek obuva cipele, stavlja šešir i uzima kišobran. Ako joj je osoba prijatna, uzvikne: O, kakva sreća, upravo sam došla! Ako je neprijatna: Oh, kakva šteta, moram da idem.

2.Ko god da ste – direktor, akademik, starija žena ili školarac – kada uđete u prostoriju, obavezno prvi pozdravite.

3.Rukovanje: nemojte ženama pružati ruku, ali ako ona prva pruži ruku muškarcu, treba se rukovati, ali ne tako čvrsto kao s muškarcem.

4.Pravilo za plaćanje u restoranu: ako ste pozvali, znači da vi plaćate. Ukoliko žena pozove poslovnog partnera u restoran, onda ona plaća. Ako kažete: Hajdemo u restoran – u tom slučaju svako plaća za sebe i samo u slučaju da muškarac sam ponudi da časti ženu, ona može da prihvati.

5.Kišobran se nikada ne otvara da se suši – ni u kancelariji ni u gostima. Mora da se zatvori i stavi u poseban stalak ili da se okači.

6.Tašna se ne stavlja u krilo ili na svoju stolicu. Na sto se može staviti mala elegantna pismo-tašna, dok se velika tašna može okačiti na naslon stolice ili staviti na pod, ukoliko nema posebne stolice (koje često dodaju u restoranima). Aktentašna se stavlja na pod.

7.Zlatno pravilo za upotrebu parfema je umerenost. Ako uveče osetite svoj parfem, znajte da su se svi ostali već ugušili od njega.

8.Ako šetate s nekim i vaš pratilac se pozdravi s nekim koga ne poznajete, treba da se pozdravite i vi.

9. Od trenutka kad dete dobije svoju sobu, naviknite se na kucate kad ulazite. Tada će i ono činiti isto, kad ulazi u vašu spavaću sobu.

10. Muškarac uvek prvi ulazi u lift, ali prvi izlazi onaj ko je bliže vratima.

11.Ako ste se izvinili i oprošteno vam je, nemojte se vraćati na tu temu i ponovo tražiti oproštaj, samo nemojte ponoviti grešku.

12.Nemojte na sav glas pričati da ste na dijeti. Posebno nemojte pod tim izgovorom odbijati jela koja su vam ponudi gostoljubiva domaćica. Obavezno pohvalite njene kulinarske veštine, a pritom možete i da ništa ne pojedete. Isto tako treba da postupate s alkoholom. Ne govorite svima zašto ne pijete. Zatražite suvo belo vino i lagano pijte.

13.Tabu teme za razgovor u društvu: politika, religija, zdravlje, novac. Na neumesno pitanje: O, kakva haljina! Koliko ste platili? – kako reagovati? Nasmešite se i recite: To je poklon! I prebacite razgovor na drugu temu. Ako sagovornik insistira, samo recite: Nemojmo o tome.

14.Osam stvari treba držati u tajnosti: godine, bogatstvo, molitvu, lek, ljubavnu vezu, poklon, renome i bruku.

15.Sa svakom osobom starijom od 12 godina treba da budete na „vi“. Ružno je čuti kako ljudi  kelnerima i vozaćima govore “ti”. Čak je i onima sa kojima se dobro poznajete u kancelariji bolje persirati, a familijarno se obraćajte samo nasamo. Izuzetak su vršnjaci i bliski prijatelji. Kako reagovati ako vam sagovornik uporno govori “ti”? Prvo upitajte: Izvinite, meni se obraćate? A nakon toga neutralno: Izvinite, ali nismo prešli na „ti “.

I naposletku, Džek Nikolson o pravilima lepog ponašanja:
-Izuzetno sam osetljiv na pravila lepog ponašanja: kako dodajete tanjir; ne vičite iz jedne sobe u drugu; ne otvarajte zatvorena vrata bez kucanja; propustite damu. Cilj svih ovih bezbrojnih jednostavnih pravila jeste da život bude lepši i to nije nikakva apstrakcija. To je svima razumljiv jezik uzajamnog poštovanja.

Izvor: uspesnazena.com

Close

Korpa

Close

Moja kolekcija

Pregledani proizvodi

Close

Registracija

Kreiranjem korisničkog naloga u našoj prodavnici, brže ćete se kretati kroz proces kupovine, skladištiti više adresa za dostavu, pregledati i pratiti svoje porudžbine na svom nalogu i još mnogo toga.

Pravno lice

Fizičko lice


Pročitao/la sam i saglasan sam politika privatnosti.

Već ste registrovani?

Close

Kategorije